Зашто Мојсије Петровић?

…не токмо учити пјети по псалтићији, но и сачињати и писати да могут, и од васего сердца, цијелоје мајстерство своје открити и ничто утајити (…) и не одступити, нити од њих отићи (…) дондеже произвјести ученики будет ва савершеније цијелоје…

Уговор митрополита Вићентија и јеромонаха Анатолија 1732.

 

Прва Псалто-спевичка школа у Београду основана је 1731. године. Најпознатији учитељи појања били су чувени јеромонах Анатолије из светогорског манастира Ватопеда, и ђакон Јоасаф. Псалто-појачка школа Мојсије Петровић обновила је 2012 године рад прве београдске школе византијске музике у оквиру Друштва за неговање музичког наслеђа – Мојсије Петровић.

Као што је прва појачка школа изникла из Грчке школе у Београду, тако и Псалто-појачка школа Мојсије Петровић данас блиско сарађује са Хеленским фондом за културу у Београду. Циљ школе је изучавање теорије и праксе византијске музике, првенствено за потребе богослужења, а у ширем смислу, ради подизања свести о нашем заједничком културном наслеђу. Псалто-појачка школа Мојсије Петровић пружа петогодишње школовање за црквеног појца по званичном наставном програму музичких школа и конзерваторијума у Грчкој.

Школа оспособљава будуће појце за читање неумске нотације, овладавање гласовима црквеног појања у теорији и пракси, византијским стилом певања, као и појању богослужбених химни на црквенословенском и на грчком језику. На крају петогодишњег школовања, ученици полажу завршни испит и добијају грамату.